PRAKTISK FILM

Praktisk Film är en grundläggande tvåårig heltidsutbildning som riktar sig till dig som vill ta de första seriösa stegen in i filmbranschen. Du utbildas inom manus, regi, foto, ljud, ljus, klippning och filmproduktion. Du får göra film i studio, ”on location” och utomhus. Du kommer att arbeta i team och får prova på olika funktioner i filmproduktionen.

Utbildningen är planerad över två år. Om du har avsevärd arbetslivserfarenhet från filmbranschen eller har gått en likvärdig utbildning kan du ansöka direkt till år 2. Utbildningen är CSN-berättigad och startar varje hösttermin.

Praktisk Filmutbildning år 1 är en grundläggande utbildning som riktar sig till dig vill ta de första seriösa stegen in i filmbranschen. Du gillar film eller andra uttrycksformer. Kanske har du erfarenhet från andra utbildningar eller arbeten relaterade till film. Kanske kliar det i dina fingrar att på allvar få utforska din kreativa sida. Du kommer att arbeta i team och får prova på olika funktioner i filmproduktionen. Du börjar bygga ett nätverk bestående av likasinnade. 

Vi riktar oss till dig som har ett starkt engagemang och en drivkraft att utvecklas.

Praktisk Filmutbildning år 2 är ett fördjupande år som syftar till att du ska hitta din yrkesroll, formulera dina mål med framtiden och rusta dig inför arbete i filmbranschen eller ansöka till högre utbildning. Har du hittat din yrkesroll får du möjlighet att fördjupa dig i den genom årets produktioner. Vi arbetar kreativt och praktiskt och liksom under första året i små produktionsgrupper. 

Det här året förfinar du hantverket filmskapande och fördjupar dig inom de olika yrkesrollerna. Du arbetar i team också här och utvidgar ditt nätverk. Med mer erfarenhet och trygghet i vad du vill göra höjer vi ribban för de krav vi ställer på er studenter och de filmer ni vill göra.

Räkna med tuffa argumentationer och att du måste försvara och sälja det du vill göra. Precis som ute i filmbranschen. Undervisningen övergår mer i konkret konsultation.

Utbildningen är CSN-berättigad, vilket innebär att du har rätt till studiemedel och lån för de veckor du studerar hos oss. Du kan även ansöka om merkostnadslån för att betala delar av undervisningsavgiften, dock ej hela avgiften. Läs mer om merkostnadslånet hos CSN.

I samarbete med Human Finans erbjuder vi lån för överskjutande del av avgiften. Du kan t.ex. låna räntefritt till din utbildning och dela upp din betalning i upp till 12 månader. Läs mer om Human Finans här.

Utbildningens namn: Praktisk Film

Nivå: Yrkesförberedande

Utbildningen startar: Augusti

Ansökan öppnar: Är öppen

Sista ansökningsdag: Öppen för sen ansökan

Omfattning: 80 veckor, 4 terminer

Studietakt: 100%

Behörighet: Gymnasieexamen eller motsvarande

CSN: Ja, inklusive möjlighet till lån för studieavgiften

Studieavgift: 90.000 kr / läsår

Praktisk Filmutbildning år 1 innehåller praktiska övningar, praktiska och teoretiska lektioner, seminarier och föreläsningar.

 • Du utbildas inom manusskrivning, regi, foto, ljud, ljus, klippning och filmproduktion. 
 • Du får göra film i studio, ”on location” och utomhus. 
 • Du lär dig skriva filmmanus, skapa trovärdiga karaktärer, konflikter och dialoger. 
 • Du lär dig olika genrer. 
 • Du lär dig att som regissör bearbeta en text och analysera karaktärer. 
 • Du deltar i workshops med professionella skådespelare där ni övar personinstruktion. 
 • Vi lär ut grunderna i filmproducentens komplexa yrke. 
 • Du får lära dig om de konstnärliga likväl som tekniska aspekterna i filmklippning. 
 • Du lär dig att tolka en story i visuella uttryck, du lär dig storyboard, ljussättning och arbetar med olika kameror. 
 • Vi övar mycket på team-samarbete mellan de olika funktionerna i en produktion. 
 • Vi får besök av olika gästlärare i andra områden såsom filmmusik, casting, företagande, pitch, med mera. 
 • Skolan anordnar seminarier där många av våra framgångsrika tidigare studenter berättar om sin väg till framgång. 
 • Du gör studiebesök till olika verksamheter inom filmbranschen och besöker professionella inspelningar, svenska som internationella!

Utöver schemalagd undervisning, övningar och projekt har du möjlighet att arbeta på inspelningar som genomförs av studenter som går Praktisk Filmutbildning år 2 och International Film Program, vilket ger dig erfarenhet och ett bredare kontaktnät.

De mer avancerade kursmomenten under Praktisk Filmutbildning år 2 ger studenterna möjlighet att arbeta med fördjupande övningar.  

Vi går in i detaljnivå på de olika ämnena där du ställs inför nya utmaningar. Du arbetar med tyngre professionella filmkameror, och projekten blir längre och större.

Terminen avslutas med praktik där du får chansen att lära dig ”ute på fältet” samtidigt som du knyter ovärderliga kontakter för framtiden.

Förkunskaper:

Vi vill att du som söker till oss har ett intresse och ett driv att göra film. Det är det viktigaste.

Grundläggande gymnasiekompetens är ett krav vi har på våra sökande, från svenskt gymnasium eller motsvarande internationellt. Om du inte har gymnasiekompetens, meddela oss det i ansökan. Om vi anser att du har likvärdig kompetens som du skaffat på annat sätt kan vi ge dispens från det kravet. Om du går en gymnasieutbildning just nu kan du komplettera med dina gymnasiebetyg vid senare tillfälle.

Du som har arbetslivserfarenhet från filmbranschen, har gått en annan likvärdig utbildning eller på annat sätt har skaffat dig förkunskaper motsvarande år 1, kan söka direkt till år 2.


Anmälan Praktisk Film 2024 (#42)

Lämna in din ansökan här!

Vi återkopplar till dig.


ElviraMathiasAmanda och Georg är studenter på Praktisk Filmutbildning. Klicka på bilderna för att se intervjuer med dom!

Jag känner att jag lärt mig mycket i de olika områdena, samt att det finns utrymme i utbildningen att fördjupa sig i det en är intresserad av.

Bra lärare som förklarar hur en historia är uppbyggd och han har gett bra begrepp och verktyg.

De större filmerna har gjort att vi själva lärt oss under tiden vi jobbat om hur produktion går till.

Jag förväntade mig att lärarna skulle vara extremt ärliga och ha ambitionen att varje projekt ska bli så bra som möjligt, vilket har varit fallet!

[forminator_form id=”30393″]


SÅ GÅR ANSÖKAN TILL

1. ANSÖK

Fyll i ansökningsformuläret.

2. ANTAGNINGSPROV OCH INTERVJU

Gör ett arbetsprov som består av en kortare filmövning i grupp följt av en intervju på plats hos oss.

3. BLI ANTAGEN

Få antagningsbesked. Tacka ja.

4. VÄLKOMMEN!

Börja din nya resa tillsammans med oss!


”Stockholms Filmskolas Praktisk Filmutbildning var det första (och viktigaste) steget jag tog för att uppfylla min dröm. Trots att jag har vetat i hela mitt liv att det var film jag ville jobba med, var det inte förrän jag började här som jag faktiskt skapade film på riktigt. Under utbildningen levde vi film i två år. Vi fick konstant skapa; från idé till manus till färdig film. Vi utvecklades inom regi, produktion, foto, ljud och klipp; alla A-funktioner för att få en bättre förståelse om vad filmskapande innebär. Alla lärare är hands-on och har arbetat inom industrin. Det var väldigt tydligt att de brydde sig om oss och vår utveckling som unga filmskapare. Framförallt förberedde de oss för den industri som vi alla drömmer om. Alla professionella inspelningar jag har jobbat på sedan min examen har haft minst en alumni från SFS. Med rätt inställning och hög ambition kommer SFS att ge dig verktygen för att bli den filmskapare du alltid drömt om att bli.”

Johan Stavsjö, regissör/manusförfattare/producent

VILLKOR OCH BETALNINGSINFORMATION