PRAKTISK FILMUTBILDNING

Praktisk Filmutbildning är en grundläggande tvåårig heltidsutbildning som riktar sig till dig vill ta de första seriösa stegen in i filmbranschen. Du utbildas inom manusskrivning, regi, foto, ljud, ljus, klippning och filmproduktion. Du får göra film i studio, ”on location” och utomhus. Du kommer att arbeta i team och får prova på olika funktioner i filmproduktionen.

Utbildningen är planerad och strukturerad för två år. Om du har arbetslivserfarenhet från filmbranschen, har gått en annan likvärdig utbildning eller på annat sätt har skaffat dig förkunskaper motsvarande år 1, kan du ansöka direkt till år 2. Utbildningen är CSN-berättigad och startar varje hösttermin.

Sista ansökningsdag är 4 april 2022. Ansök via formuläret längre ned på sidan!

PRAKTISK FILMUTBILDNING 1

Praktisk Filmutbildning 1 är en grundläggande utbildning som riktar sig till dig vill ta de första seriösa stegen in i filmbranschen. Du gillar film eller andra uttrycksformer. Kanske har du erfarenhet från andra utbildningar eller arbeten som relaterar till film. Kanske kliar det i dina fingrar att få utforska på allvar din kreativa sida. Du kommer att arbeta i team och får prova på olika funktioner i filmproduktionen. Du börjar bygga ett nätverk av likasinnade. 

Vi riktar oss till dig som har ett starkt engagemang och en drivkraft att utvecklas.

Utbildningens namn:Praktisk Filmutbildning 1
Nivå:Yrkesförberedande
Utbildningen startar:Augusti 2021 (exakt datum kommer)
Ansökan öppnar:Januari 2021 (exakt datum kommer)
Sista ansökan:April 2021 (exakt datum kommer)
Omfattning:40 veckor, 2 terminer
Studietakt:100%
Behörighet:Gymnasieexamen eller motsvarande
CSN:Ja, inklusive möjlighet till lån för studieavgiften
Studieavgift:87.000 kr / läsår

Praktisk Filmutbildning 1 innehåller praktiska övningar så väl som praktiska och teoretiska lektioner, seminarier och föreläsningar.

 • Du utbildas inom manusskrivning, regi, foto, ljud, ljus, klippning och filmproduktion.
 • Du får göra film i studio, ”on location” och utomhus.
 • Du lär dig skriva filmmanus, skapa trovärdiga karaktärer, konflikter och dialoger.
 • Du lär dig olika genrer.
 • Du lär dig att som regissör bearbeta en text och analysera karaktärer.
 • Du deltar i workshops med professionella skådespelare där ni övar personinstruktion.
 • Vi lär ut grunderna i filmproducentens komplexa yrke.
 • Du får lära dig om de konstnärliga likväl som tekniska aspekterna i filmklippning.
 • Du lär dig att tolka en story i visuella uttryck, du lär dig storyboard, ljussättning och arbetar med olika kameror.
 • Vi övar mycket på team-samarbete mellan de olika funktionerna i en produktion.
 • Vi får besök av olika gästlärare i andra områden såsom filmmusik, casting, företagande, pitch, med mera.
 • Skolan anordnar seminarier där många av våra framgångsrika tidigare studenter berättar om sin väg till framgång. 
 • Du gör studiebesök till olika verksamheter inom filmbranschen och besöker professionella inspelningar, svenska som internationella!

Utöver schemalagd undervisning, övningar och projekt har du möjlighet att arbeta på inspelningar som genomförs av Praktisk Filmproduktion 2, vilket ger dig erfarenhet och ett bredare kontaktnät.

Vi vill att du som söker till oss har ett intresse och ett driv att göra film. Det är det viktigaste.

Grundläggande gymnasiekompetens är ett krav vi har på våra sökande, från svenskt gymnasium eller motsvarande internationellt. Om du inte har gymnasiekompetens, meddela oss det i ansökan. Om vi anser att du har likvärdig kompetens som du skaffat på annat sätt kan vi ge dispens från det kravet. Om du går en gymnasieutbildning just nu, som kommer att avslutas efter att ansökan skickats in, behöver du bara meddela oss om det i ansökan. Skriv detta meddelande i en pdf-fil som du bifogar på platsen för gymnasiebetygen, då detta är en obligatorisk bilaga. Du kan komplettera med dina gymnasiebetyg vid senare tillfälle.

PRAKTISK FILMUTBILDNING 2

Praktisk Filmutbildning 2 är ett fördjupande år som syftar till att du ska hitta din yrkesroll, formulera dina mål med framtiden och rusta dig inför arbete i filmbranschen eller ansöka till högre utbildning. Har du hittat din yrkesroll så får du möjlighet att fördjupa dig i den genom årets produktioner. Vi arbetar kreativt och praktiskt liksom under första året i små produktionsgrupper. 

Det här året förfinar du hantverket filmskapande och fördjupar dig inom de olika yrkesrollerna. Du arbetar i team också här och utvidgar ditt nätverk. Med mer erfarenhet och trygghet i vad studenten vill göra så höjer vi ribban för de krav vi ställer på er och den film ni vill göra.

Räkna med tuffa argumentationer och att du måste försvara och sälja det du vill göra. Precis som ute i filmbranschen. Undervisningen övergår mer i konkret konsultation.

Utbildningens namn:Praktisk Filmutbildning 2
Nivå:Yrkesförberedande
Utbildningen startar:Augusti 2021 (exakt datum kommer)
Ansökan öppnar:Januari 2021 (exakt datum kommer)
Sista ansökan:April 2021 (exakt datum kommer)
Omfattning:40 veckor, 2 terminer
Studietakt:100%
Behörighet:Praktisk Film 1 eller motsvarande
CSN:Ja, inklusive möjlighet till lån för studieavgiften
Studieavgift:87.000 kr / läsår

De mer avancerade kursmomenten under Praktisk Filmutbildning 2 ger studenterna möjlighet att arbeta med fördjupande övningar.  

Vi går in i detaljnivå på de olika ämnena där du ställs inför nya utmaningar. Du arbetar med tyngre professionella filmkameror, och projekten blir längre och större.

Terminen avslutas med praktik där du får chansen att lära dig ”ute på fältet” samtidigt som du knyter ovärderliga kontakter för framtiden.

Du som har arbetslivserfarenhet från filmbranschen, har gått en annan likvärdig utbildning eller på annat sätt har skaffat dig förkunskaper motsvarande år 1, kan söka direkt till år 2.

ElviraMathiasAmanda och Georg är studenter på Praktisk Filmutbildning. Klicka på bilderna för att se intervjuer med dom!

Jag känner att jag lärt mig mycket i de olika områdena, samt att det finns utrymme i utbildningen att fördjupa sig i det en är intresserad av.

Bra lärare som förklarar hur en historia är uppbyggd och han har gett bra begrepp och verktyg.

De större filmerna har gjort att vi själva lärt oss under tiden vi jobbat om hur produktion går till.

Jag förväntade mig att lärarna skulle vara extremt ärliga och ha ambitionen att varje projekt ska bli så bra som möjligt, vilket har varit fallet!

Här kan du ladda ned kursplanen för Praktisk Film år ett och två:

Utbildningen är CSN-berättigande, vilket innebär att du har rätt till studiemedel och lån för de veckor du studerar hos oss. Du kan även ansöka om merkostnadslån för att betala delar av undervisningsavgiften, dock ej hela avgiften. Läs mer om merkostnadslånet hos CSN.

I samarbete med Human Finans erbjuder vi lån för överskjutande del av avgiften. Du kan t.ex. låna räntefritt till din utbildning och dela upp din betalning i upp till 12 månader. Läs mer om Human Finans här.

Utbildningen står under tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Det betyder att det sker en granskning av om utbildningen uppfyller de krav och syften som gäller för yrkeshögskolan som de är formulerade i lag och förordning, och bedrivs i enlighet med den utbildningsplan som gäller för varje utbildning.

Praktisk Filmutbildning hör till konst- och kulturutbildningar, som är en egen utbildningsform med ett eget upplägg och regelverk.


SÅ GÅR ANSÖKAN TILL

1. ANSÖK

Fyll i ansökningsformuläret.

2. ANTAGNINGSPROV OCH INTERVJU

Gör ett arbetsprov som består av en kortare filmövning i grupp följt av en intervju på plats hos oss.

3. BLI ANTAGEN

Få antagningsbesked. Tacka ja.

4. VÄLKOMMEN!

Börja din nya resa tillsammans med oss!


ÖPPET HUS PÅ STOCKHOLMS FILMSKOLA

Under våren bjuder vi vanligtvis in till Öppet Hus på filmskolan vid två tillfällen. På grund av omständigheterna kring covid-19, ersattes det senaste av ett virtuellt Öppet Hus via Instagram.

Om du vill hålla dig uppdaterad på kommande datum för Öppet Hus, prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev där vi annonserar om alla kommande evenemang.


Kontakta oss gärna om du har några frågor angående utbildningen eller ansökan.

[metform form_id=”16747″]


”Stockholms Filmskolas Praktisk Filmutbildning var det första (och viktigaste) steget jag tog för att uppfylla min dröm. Trots att jag har vetat i hela mitt liv att det var film jag ville jobba med, var det inte förrän jag började här som jag faktiskt skapade film på riktigt. Under utbildningen levde vi film i två år. Vi fick konstant skapa; från idé till manus till färdig film. Vi utvecklades inom regi, produktion, foto, ljud och klipp; alla A-funktioner för att få en bättre förståelse om vad filmskapande innebär. Alla lärare är hands-on och har arbetat inom industrin. Det var väldigt tydligt att de brydde sig om oss och vår utveckling som unga filmskapare. Framförallt förberedde de oss för den industri som vi alla drömmer om. Alla professionella inspelningar jag har jobbat på sedan min examen har haft minst en alumni från SFS. Med rätt inställning och hög ambition kommer SFS att ge dig verktygen för att bli den filmskapare du alltid drömt om att bli.”

Johan Stavsjö, regissör/manusförfattare/producent

VILLKOR OCH BETALNINGSINFORMATION