Vi käkade pizza med Ivica Zubak

Förra veckan fick skolan besök av regissören Ivica Zubak, som bl a regisserat kritikerhyllade långfilmen Måste Gitt (2017), och nu också regisserar uppföljaren till filmen, Måste Gitt – serien. Vi käkade pizza, kollade på Måste Gitt (filmen) och pratade om hur man får sitt projekt finansierat, vad man ska tänka på och hur man ska hitta rätt folk att jobba med.

För Ivica själv kom filmintresset när han, lite på grund av en slump, såg Kieslowskis Den blå filmen, och framför allt en scen där man har en närbild på ett notblad samtidigt som man hör den musiken – det var då han insåg att han också ville göra film.

Klicka för att se ett kort klipp där Ivica berättar varför Jordbro blev inspelningsplatsen för Måste Gitt!

Ivica bjöd på en del roliga anekdoter från filminspelningar, bl a om hur han letade upp Lena Endres telefonnummer på nätet, ringde upp henne en månad före inspelningen av Måste Gitt och frågade om hon ville vara med. Hon sa ja, trots att produktionen bara kunde erbjuda henne en bråkdel av hennes vanliga arvode.

Han betonade också vikten av att skapa ett nätverk i ett sånt sammanhang som filmskolan, att hitta bra personer du vill jobba med helt enkelt. Och så uppmanades våra studenter att ta vara på tiden som filmstudenter – att göra film hela tiden, att prova sig fram för att hitta det dom gillar (”Ni måste prova allting för att veta vad ni ska göra, men ni kommer bli bättre om ni gör det ni gillar”), och framför allt att aldrig ge upp:

-Det är inte de duktigaste som gör film, det är dom som aldrig ger sig.

Tack för ett grymt samtal Ivica!

(Serien Måste Gitt går just nu att se på SVT.)