FAQ – Vanliga frågor


ÄR DET MÅNGA SOM SÖKER?

Ja, vi har många som söker till Stockholms Filmskola, men du har lika stor chans som alla andra!

HUR MÅNGA TAR NI IN?

Det varierar. Vanligtvis 20-25 stycken. Vi tittar på sammansättningen av den nya klassen, och gör en bedömning efter vad vi tror är bäst för klassen, de kommande filmteamen och den enskilda studenten.

VAD BLIR MAN NÄR MAN EXAMINERATS?

Efter två år hos oss har du en yrkesutbildning i Praktisk Film. Vad du blir är upp till dig, men vi har givit dig kunskap och erfarenheter som ger dig möjlighet att endera arbeta i assisterande roller i filmbranschen samtidigt som du också har goda chanser att söka vidare till högre utbildning, så som Stockholms Dramatiska Högskola. Läs mer om vad våra tidigare elever gör här. 

KAN JAG PLUGGA BARA ETT ÅR?

Utbildningen är planerad och strukturerad för två år. Efter denna tid examineras du. Studenter som väljer att bara fullfölja ett år erhåller ett diplom.

Om du har arbetslivserfarenhet från filmbranschen, har gått en annan likvärdig utbildning eller på annat sätt har skaffat dig förkunskaper motsvarande år 1, kan du ansöka direkt till år 2.

Om du är osäker på vilket år du ska söka till, kan du söka till både Praktisk Film 1 och Praktisk Film 2 i samma formulär. När du blir kallad till intervju kan vi sedan tillsammans komma fram till vad som passar dig bäst.

VARFÖR KOSTAR DET PENGAR?

Alla studieavgifter går direkt in i verksamheten och bekostar skolans utgifter.

Stockholms Filmskola drivs av en ideell förening och dess medlemmar. Inga pengar kan tas ut i vinst, allt går in i skolans verksamhet. Tack vare detta har medlemmarna full kontroll över skolans utformning. Du som student har också möjlighet att bli medlem och påverka.

KAN JAG SÖKA CSN FÖR UTBILDNINGEN?

Ja, utbildningen är CSN-berättigad vilket innebär att du kan söka studiestöd och lån. Du kan även ansöka om merkostnadslån från CSN för att betala kursavgiften. Läs mer om lånet här.

VARFÖR SKA JAG VÄLJA ER?

Stockholms Filmskola är en liten skola som är 100% dedikerad och engagerad i filmutbildning och de studenter som utgör skolan. Vi har inga andra verksamheter och rapporterar bara till föreningens medlemmar. Du som student kan vara en av dem!

HUR SKA JAG KUNNA HITTA ETT BOENDE I STOCKHOLM?

Berätta för oss att du inte har något boende. Vi hjälper dig komma i kontakt med befintliga studenter eller andra sökande. Eventuellt är det någon som behöver en roomie!

BILAGOR PRAKTISK FILM 1

  • 5-8 stillbilder som utgör en berättelse
  • En synopsis på en film du vill göra (max 1 A4)
  • Gymnasiebetyg
  • Nytagen bild på dig själv

BILAGOR PRAKTISK FILM 2

  • 5-8 stillbilder som tillsammans utgör en berättelse
  • Ett filmmanus du skrivit (kortfilm)
  • Gymnasiebetyg
  • Nytagen bild på dig själv
  • En film du gjort