En fredagkväll med Teresa Fabik

En fredag i oktober fick våra studenter träffa regissören Teresa Fabik (Hip hip hora!, Prinsessa, Små citroner gula) för en aw och ett intressant samtal, lett av vår rektor Anders Rune.

Filmintresset har Teresa fått hemifrån, med en filmälskande mamma som gärna drog med sin dotter på bio. Teresa började sin filmutbildning på Stockholms Universitet, där hon läste Filmvetenskap. Det var så hon hörde talas om Stockholms Filmskola och sökte sig hit:

– Jag älskade att gå på Stockholms Filmskola. Det var först då jag träffade likasinnade som var lika intresserade av film som jag var.

Efter studierna på filmskolan gjorde Teresa ett par kortfilmer, och sökte sedan in till dåvarande Dramatiska Institutet – men kom inte in. Hon bestämde sig då för att, när den klassen hon inte kom in på gick ut skolan, skulle Teresa ha regisserat sin första långfilm. Och så blev det: Teresa skrev manuset till det som blev filmen Hip Hip Hora!, som sedan skickades runt till olika producenter utan att Teresa egentligen var medveten om det. Efter en lång tid av manusbearbetning blev filmen gjord, och ett villkor var givetvis att Teresa skulle regissera den. Hip hip hora! blev varmt mottagen av kritiker och publik, och efter det rullade det på med fler filmer.

Teresa betonade vikten av att komma ut i ”riktiga livet” för våra elever:

– Se till att göra massor med saker som inte har med filmbranschen att göra. Få inspiration direkt från människor, erfarenheter och verkliga livet.

Tusen tack Teresa för ett inspirerande och intressant samtal!