FAQ – Vanliga frågor


VAD HAR NI FÖR FÖRKUNSKAPSKRAV FÖR ATT SÖKA PRAKTISK FILMUTBILDNING?

Vi vill att du som söker till oss har ett intresse och ett driv att göra film. Det är det viktigaste.

Grundläggande gymnasiekompetens är ett krav vi har på våra sökande, från svenskt gymnasium eller motsvarande internationellt. Om du inte har gymnasiekompetens, meddela oss det i ansökan. Om vi anser att du har likvärdig kompetens som du skaffat på annat sätt kan vi ge dispens från det kravet. Om du går en gymnasieutbildning just nu, som kommer att avslutas efter att ansökan skickats in, behöver du bara meddela oss om det i ansökan. Skriv detta meddelande i en pdf-fil som du bifogar på platsen för gymnasiebetygen, då detta är en obligatorisk bilaga. Du kan komplettera med dina gymnasiebetyg vid senare tillfälle.

Vi vill också att du som söker har eller skaffar dig grundläggande kunskaper i redigeringsprogrammet Adobe Premiere Pro, innan utbildningen startar.

ÄR DET MÅNGA SOM SÖKER TILL PRAKTISK FILMUTBILDNING?

Ja, vi har många som söker till Stockholms Filmskola, men du har lika stor chans som alla andra!

HUR MÅNGA BLIR ANTAGNA?

Hur många som antas till Praktisk Filmutbildning varierar. Vanligtvis 20-25 stycken. Vi tittar på sammansättningen av den nya klassen, och gör en bedömning efter vad vi tror är bäst för klassen, de kommande filmteamen och den enskilda studenten.

Vi har också ett maxantal på 44 studenter totalt att förhålla oss till (fördelat på Praktisk Filmutbildning 1 och 2).

Till International Film Production Programme och intensivkursen Intenzio tar vi vanligtvis in något färre, omkring 12-18 studenter per år.

VAD BLIR MAN NÄR MAN EXAMINERATS?

Efter två år hos oss har du en yrkesutbildning i Praktisk Film. Vad du blir är upp till dig, men vi har givit dig kunskap och erfarenheter som ger dig möjlighet att endera arbeta i assisterande roller i filmbranschen samtidigt som du också har goda chanser att söka vidare till högre utbildning, så som Stockholms Konstnärliga Högskola. Läs mer om vad våra tidigare elever gör här. 

KAN JAG PLUGGA BARA ETT ÅR?

Praktisk Filmutbildning är planerad och strukturerad för två år. Efter denna tid examineras du. Studenter som väljer att bara fullfölja ett år erhåller ett diplom.

Om du har arbetslivserfarenhet från filmbranschen, har gått en annan likvärdig utbildning eller på annat sätt har skaffat dig förkunskaper motsvarande år 1, kan du ansöka direkt till år 2.

Om du är osäker på vilket år du ska söka till, kan du söka till både Praktisk Film 1 och Praktisk Film 2 i samma formulär. När du blir kallad till intervju kan vi sedan tillsammans komma fram till vad som passar dig bäst.

International Film Production Programme, som ges helt på engelska, är en ettårig utbildning.

Vår intensivkurs Intenzio är 10 veckor lång och ges på kvällstid.

HUR MYCKET KOSTAR PRAKTISK FILMUTBILDNING OCH VARFÖR KOSTAR DET PENGAR?

Utbildningsavgiften för Praktisk Filmutbildning är 87.000 kr per läsår, som faktureras i tre olika delbetalningar. Läs mer om hur du kan finansiera detta under nästa flik!

Alla studieavgifter går direkt in i verksamheten och bekostar skolans utgifter. Vi mottar inga statsbidrag för att driva utbildningen.

Stockholms Filmskola drivs av en ideell förening och dess medlemmar. Inga pengar kan tas ut i vinst, allt går in i skolans verksamhet. Tack vare detta har medlemmarna full kontroll över skolans utformning. Du som student har också möjlighet att bli medlem och påverka.

KAN JAG SÖKA CSN FÖR PRAKTISK FILMUTBILDNING?

Ja, Praktisk Filmutbildning är CSN-berättigad vilket innebär att du kan söka studiestöd och lån. Du kan även ansöka om merkostnadslån från CSN för att betala en del av kursavgiften, dock ej hela. Läs mer om lånet här.

Då CSN har väldigt individuella regler som tar hänsyn till om man har haft studiestöd innan och på vilken nivå, rekommenderar vi att du själv tar kontakt med CSN för att ta reda på vad som gäller för dig.

I samarbete med Human Finans erbjuder vi även olika alternativ till delbetalning av din filmutbildning. Du kan t.ex. låna räntefritt till din utbildning och dela upp din betalning i upp till 12 månader. Läs mer om Human Finans här.

International Film Production Programme, som ges helt på engelska, är inte CSN-berättigat.

KAN JAG BESÖKA STOCKHOLMS FILMSKOLA?

Vi tar vanligtvis gärna emot besökare. Observera att under rådande omständigheter är vi dock restriktiva med besök. Vi följer myndigheternas rekommendationer för att stoppa spridningen av covid-19. 


Under våren bjuder vi vanligtvis in till Öppet Hus på filmskolan vid tre tillfällen. Då får du ett bra tillfälle att besöka oss, träffa elever och personal, titta runt på skolan och ställa alla frågor du har om utbildningen och ansökan.

Har du inte möjlighet att komma och besöka under Öppet Hus får du gärna höra av dig till oss för att boka in ett besök vid annat tillfälle.

Håll dig uppdaterad på datumen för Öppet Hus och andra evenemang genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev!

VARFÖR SKA JAG VÄLJA ER?

Stockholms Filmskola är en liten skola som är 100% dedikerad och engagerad i filmutbildning och de studenter som utgör skolan. Vi fokuserar på praktisk utbildning, vi förbereder dig för att arbeta i filmbranschen och alla våra ämneslärare är själva verksamma i branschen. Vi har inga andra verksamheter och rapporterar bara till föreningens medlemmar.

Du som student har möjlighet att bli elevrepresentant till vår styrelse, och på så vis kunna påverka din utbildning.

Läs mer om vad våra studenter säger här.

HUR SKA JAG KUNNA HITTA ETT BOENDE I STOCKHOLM?

Stockholms Filmskola har möjligheten att kunna erbjuda boende till studenter. Det är separata rum i en studentkorridor med delat kök och badrum (separat för kvinnor och män) och ligger på ca 45 minuters pendlingsavstånd från skolan. Vi kan endast erbjuda detta om vi får ett minsta antal elever som är intresserade. Om du är intresserad av att hyra studentbostad genom skolan, skriv det gärna i ansökan (detta är på inget sätt bindande, utan enbart en intresseanmälan).

Det är brist på bostäder i Stockholm, och vi rekommenderar dig att börja leta i god tid. Det finns flera webbsidor som annonserar om boende, några exempel är blocket.se och andrahand.se. Den genomsnittliga hyran för ett rum i Stockholm är mellan 4000 och 10 000 kr per månad, beroende på avståndet från innerstaden.

Tänk på att aldrig betala någon hyra i förskott innan du sett rummet/lägenheten och skrivit på kontraktet. Be gärna din hyresvärd visa legitimation vid kontraktsskrivningen (hen kommer förmodligen be dig om samma, så var inte blyg).

Berätta för oss att du inte har något boende. Vi hjälper dig komma i kontakt med befintliga studenter eller andra sökande. Eventuellt är det någon som behöver en roomie!


BILAGOR TILL ANSÖKAN – PRAKTISK FILM 1

  • 5-8 stillbilder som utgör en berättelse
  • En synopsis på en film du vill göra (max 1 A4)
  • Gymnasiebetyg
  • Nytagen bild på dig själv

BILAGOR TILL ANSÖKAN – PRAKTISK FILM 2

  • 5-8 stillbilder som tillsammans utgör en berättelse
  • Ett filmmanus du skrivit (kortfilm)
  • Gymnasiebetyg
  • Nytagen bild på dig själv
  • En film du gjort (via en länk till Youtube eller Vimeo)

När din kompletta ansökan har kommit in till oss hör vi av oss för att boka in en intervju och antagningsprov.


Har du fler frågor? Hör av dig till oss!

SKICKA ETT MAIL