FAQ – Vanliga frågor


ÄR DET MÅNGA SOM SÖKER?

Ja, vi har många som söker till Stockholms Filmskola, men du har lika stor chans som alla andra!

HUR MÅNGA TAR NI IN?

Det varierar. Vanligtvis 20-25 stycken. Vi tittar på sammansättningen av den nya klassen, och gör en bedömning efter vad vi tror är bäst för klassen, de kommande filmteamen och den enskilda studenten.

VAD BLIR MAN NÄR MAN EXAMINERATS?

Efter två år hos oss har du en yrkesutbildning i Praktisk Film. Vad du blir är upp till dig, men vi har givit dig kunskap och erfarenheter som ger dig möjlighet att endera arbeta i assisterande roller i filmbranschen samtidigt som du också har goda chanser att söka vidare till högre utbildning, så som Stockholms Dramatiska Högskola. Läs mer om vad våra tidigare elever gör här. 

KAN JAG PLUGGA BARA ETT ÅR?

Utbildningen är planerad och strukturerad för två år. Efter denna tid examineras du. Studenter som väljer att bara fullfölja ett år erhåller ett diplom.

Om du har arbetslivserfarenhet från filmbranschen, har gått en annan likvärdig utbildning eller på annat sätt har skaffat dig förkunskaper motsvarande år 1, kan du ansöka direkt till år 2.

Om du är osäker på vilket år du ska söka till, kan du söka till både Praktisk Film 1 och Praktisk Film 2 i samma formulär. När du blir kallad till intervju kan vi sedan tillsammans komma fram till vad som passar dig bäst.

VARFÖR KOSTAR DET PENGAR?

Alla studieavgifter går direkt in i verksamheten och bekostar skolans utgifter.

Stockholms Filmskola drivs av en ideell förening och dess medlemmar. Inga pengar kan tas ut i vinst, allt går in i skolans verksamhet. Tack vare detta har medlemmarna full kontroll över skolans utformning. Du som student har också möjlighet att bli medlem och påverka.

KAN JAG SÖKA CSN FÖR UTBILDNINGEN?

Ja, Praktisk Filmutbildning är CSN-berättigad vilket innebär att du kan söka studiestöd och lån. Du kan även ansöka om merkostnadslån från CSN för att betala en del av kursavgiften. Läs mer om lånet här.

Då CSN har väldigt individuella regler som tar hänsyn till om man har haft studiestöd innan och på vilken nivå, rekommenderar vi att du själv tar kontakt med CSN för att ta reda på vad som gäller för dig.

I samarbete med Human Finans erbjuder vi även olika alternativ till delbetalning av din filmutbildning. Du kan t.ex. låna räntefritt till din filmutbildning och dela upp din betalning i upp till 12 månader. Läs mer om Human Finans här.

VARFÖR SKA JAG VÄLJA ER?

Stockholms Filmskola är en liten skola som är 100% dedikerad och engagerad i filmutbildning och de studenter som utgör skolan. Vi fokuserar på praktisk utbildning, vi förbereder dig för att arbeta i filmbranschen och alla våra ämneslärare är själva verksamma i branschen. Vi har inga andra verksamheter och rapporterar bara till föreningens medlemmar. Du som student har möjlighet att bli elevrepresentant till vår styrelse, och på så vis kunna påverka din utbildning.

HUR SKA JAG KUNNA HITTA ETT BOENDE I STOCKHOLM?

Det är brist på bostäder i Stockholm, och vi rekommenderar dig att börja leta i god tid.

Berätta för oss att du inte har något boende. Vi hjälper dig komma i kontakt med befintliga studenter eller andra sökande. Eventuellt är det någon som behöver en roomie!


BILAGOR PRAKTISK FILM 1

  • 5-8 stillbilder som utgör en berättelse
  • En synopsis på en film du vill göra (max 1 A4)
  • Gymnasiebetyg
  • Nytagen bild på dig själv

BILAGOR PRAKTISK FILM 2

  • 5-8 stillbilder som tillsammans utgör en berättelse
  • Ett filmmanus du skrivit (kortfilm)
  • Gymnasiebetyg
  • Nytagen bild på dig själv
  • En film du gjort (via en länk till Youtube eller Vimeo)

När din kompletta ansökan har kommit in till oss hör vi av oss för att boka in en intervju och antagningsprov.


Har du fler frågor? Hör av dig till oss!

SKICKA ETT MAIL