Johan Stavsjö vinner publikens pris!

I helgen gick filmfestivalen STOCKmotion av stapeln, Stockholms egen kortfilmsfestival som Film Stockholm har arrangerat sedan 2014. En av de tävlande filmerna var Ensam Tillsammans, med manus, regi och klippning av Johan Stavsjö, foto av Adam Normelli och ljud av Gustav Andersson Lilliehorn och Max Thume, alla fyra studenter på Stockholms Filmskola. Filmen handlar om Joel, vars liv vänds upp och ner när personen han minst i världen vill träffa tränger sig in i hans hem. Förträngda minnen kommer tillbaka i denna skildring av mobbing, identitet och förmågan att kunna gå vidare.

Johans film tog hem segern i kategorin Publikens pris med motiveringen: ”Viktig och stark film som vågar visa filmskaparens egna upplevelser med fantastiska barnskådespelare.”

Johan Stavsjö


Johan berättar att filmen är en vidareutveckling av ett manus som skrevs för studiofilmen som görs under första året på utbildningen.

– Vi bestämde oss för att skriva om manuset och göra den utanför skolan. Mer eller mindre hela klassen var engagerade på ett eller annat sätt. Vi hade ungefär 2 veckors förproduktion och sedan 4 inspelningsdagar. Eftersom vi gjorde detta samtidigt med våra studier spelade vi in på den enda lediga helgen vi hade och sedan efter skoltid.

Hur kom manuset till?

– Filmen handlar om konsekvenserna i vuxen ålder av att uppleva mobbing som ung. När jag fick chansen att utveckla manuset som var menat att bara utspela sig i ett rum använde jag mig av mina egna erfarenheter av mobbing från grundskoletiden.

Vilken var den största utmaningen med filmen?

– Det tuffaste med projektet från min sida var att balansera rollerna regi, manus, klipp och producent samtidigt. Vid varje beslut hade jag olika svar beroende på de olika ansvarsområdena, men i slutet var det alltid filmens bästa som spelade roll.

Johan betonar vikten av samarbete i filmproduktionen och att projektet inte hade gått att genomföra utan teamet:

– Jag hade aldrig klarat det utan mina klasskamrater som stöttade mig och gjorde egna fantastiska instanser. Min fotograf Adam Normelli och Tomio Araki som hjälpte mig med förarbetet och inspelning till exempel. Även Simon Thil, Andreas Fred, Linnéa Runesson, Louise Alexandersson och Filip Önell hjälpte till med filmen. För mig är detta ett resultat av samarbete av en hel klass och lärarkår som alla varit inkluderade och hjälpt filmen bli vad den idag är.

Härnäst kommer filmen skickas in till fler festivaler, vilka det blir är ännu oklart. Vi önskar Johan och alla andra som ligger bakom jobbet med filmen ett enormt grattis och stort lycka till framöver!

Se en trailer för filmen här.