SKOLAN

VI VILL

…ge våra studenter grundläggande kunskaper i filmproduktion och filmberättande inom manus, regi, filmfoto, ljud, klippning och produktion.

VI VILL

…att studenterna efter utbildningen skall kunna arbeta inom filmproduktion samt besitta de nödvändiga grunderna för att söka vidare till högskoleutbildning såsom Stockholms Dramatiska Högskola, Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg eller andra liknade utbildningar utomlands.

VI VILL

…att våra studenter får förståelse för och kontakt med filmbranschen genom regelbundna föreläsningar och schemalagda praktikperioder inom etablerade företag och institutioner. Studenterna ska också ha en förståelse för filmarbetets olika moment som gör eleven till en eftertraktad medarbetare för produktionsbolag och branschorganisationer.


LÄS MER OM VÅRT MENTORSPROGRAM FÖR VÅRA ELEVER
LÄS MER OM VÅRA INSPIRATIONSSEMINARIER

Theresia o Oscar


OM SKOLANStockholms Filmskola är en dedikerad utbildning som fokuserar helt på praktisk film. Vi erbjuder längre grundläggande utbildning samt flertalet kortare kurser inom specifika användnings- och yrkesområden.

Då Stockholms Filmskola drivs av en enskild förening är det föreningsmedlemmarna som formar skolan och utbildningen.

Vi är stolta över studentinflytandet och våra studenter har representanter med på styrelsemötena. Tillsammans med föreningen och studenterna utvecklar vi den skolan vi vill ha idag och imorgon.Stockholms Filmskola har en lång erfarenhet av professionell filmproduktion och lärande. Vår modell är att lägga stor vikt vid berättelsen inom alla yrkesområden, och att våra studenter får god utbildning inom manus, regi, foto, redigering, ljud och produktion.

Vi är stolta över alla våra studenter, varav många arbetar framgångsrikt såväl i Sverige som internationellt och vi är övertygade om att vår modell har en viktig roll i det!


LÄS MER OM VÅRA TIDIGARE ELEVER

MARCELO RACANA

MARCELO RACANA

Rektor och konstnärlig ledare

Utbildad till filmregissör vid Dramatiska Institutet. Sedan dess verksam som regissör i över 25 år (tv-serier, kortfilmer, novellfilmer och dokumentärer). Verksam även som manusförfattare. Arbetat som handledare/lärare i regi och film vid Berghs, Kalix Folkhögskola, Kulturama och Folkuniversitetet.


EMMA MILDER

EMMA MILDER

Administration & kommunikation

Har jobbat inom administration på små och stora företag periodvis sedan 2006. Utbildad stillbildsfotograf på Kulturama i Stockholm, och med inriktning mot bildjournalistik på Escuela ARGRA i Buenos Aires. Frilansat inom främst journalistiskt foto sedan 2013.


CHARLOTTA TENGROTH

CHARLOTTA TENGROTH

Lärare Foto/Teknikassistent

Utbildad på Stockholms Filmskola och Dramatiska institutet. Elev på Stockholms Filmskola 1993-95. Jobbar med både fiction och dokumentär. Fotograferat bland annat prisbelönta filmer som Sound of Noise (2010), Tysta Leken (2011), Viktor och hans bröder (2002) & Music for one apartment and six drummers (2001) samt dokumentärerna Alla Vilda (2012) och kommande En Svensk Tiger. Styrelsemedlem i Föreningen Sveriges Filmfotografer.


ULF ANEER

ULF ANEER

Lärare Foto

Utbildad på DI 86-89. Frilansande filmfotograf, undervattensfotograf och lärare i filmfoto. Filmar oftast beställningsfilm, reklamfilm, konstfilm och novellfilm. Har erfarenhet av allt från Super8 till 70 mm film. Tidigare dokumentär stillbildsfotograf.

ADEL KJELLSTRÖM

ADEL KJELLSTRÖM

Lärare Produktion och Ljud

Ljudtekniker, producent m.m. Född i Helsingborg. Dramatiska Institutets ljudlinje 1982-1985. Producerat prisbelönade filmer som El Médico-The Cubaton Story (2011) , En god dag (2005), Aldrig en absolution (2005) och Dysmorpho (2004). Arbetat som ljudtekniker på filmer som Rånarna (2004), Adam & Eva (1997), Jägarna (1996), och Lust och Fägring stor (2005).

ALEXANDER MOBERG

ALEXANDER MOBERG

Lärare Regi

Regissör, utbildad vid Dramatiska Institutets filmlinje 1982-85.
TV-serier, biofilmer, teater, show, musikal. Läraruppdrag, workshops, föreläsningar, coachning.

KATARINA BERGMAN

KATARINA BERGMAN

Lärare Filmanalys

Universitetsadjunkt som arbetat med filmanalys och manus sedan 1994. Fil.kand. från Uppsala universitet och Master of Arts från University of Pittsburgh.

GUNNAR SVENSÉN

GUNNAR SVENSÉN

Lärare Manus

Manusförfattare och manusredaktör som har skrivit för drama, underhållning och humor i drygt tjugo år. Senast bland annat Andra Avenyn, Robins, Halvvägs till himlen och Tiffany Persson. Gunnar arbetar också med programutveckling och som manuscoach, framförallt för SVT.

MARIA ERIKSSON

MARIA ERIKSSON

Lärare Regi

Filmregissör med examen från Stockholms dramatiska högskolas regilinje; kandidatexamen 2012 och master 2017. Hon har gjort ett flertal prisbelönta kortfilmer, däribland Skolstartssorg (2017), Om du lämnar mig nu (2014) och Annalyn (2012). Förutom att regissera egna projekt arbetar hon även som regilärare, filmpedagog och castare. Sitter med i styrelsen för Sveriges Filmregissörer och Filmcentrum Riks.

ROLAND STERNER

ROLAND STERNER

Lärare Bildspråk och berättarteknik

Arbetat med film sedan 1967, först som B-fotograf under 70-talet, därefter A-foto på långfilmer som Barnens ö, Varning för Jönssonligan, Moa och Vinterviken, samt på företagsfilmer och reklamfilmer. Skrev artiklar om filmteknik, filmfotografer och animation till Nationalencyklopedin. Filmtekniskt ansvarig samt filmarkivarie vid Dramatiska Institutet 1996 – 2010. Läs mer på IMDB.

PER ANDERS RING

PER ANDERS RING

Gästlärare Regi

Regissör och manusförfattare, utbildad vid Polska Nationella Filmskolan i Łódź. Har regisserat filmer som Kaffe i Gdańsk (2010), Zamek (2006) och Samtal om Evert (2003).

OLOF LETH

OLOF LETH

Gästlärare Regi

Tog examen från Stockholms Filmskola 2008 och Dramatiska Institutets regilinje 2012. Har, bland andra verk, regisserat filmen Player (2012) och teveserien Boys (2015).

ADAM ARBINGE

ADAM ARBINGE

Teknikansvarig

Utbildad vid Stockholms Filmskola efter treårig gymnasieutbildning vid Kulturamas filmgymnasium.  Adam har varit engagerad vid ett flertal filmprojekt som B/C-fotograf, ljudtekniker och klippare. Hans passion inom film ligger i filmfoto och filmklippning.Läs mer om vår
utbildning och ansök


PRAKTISK FILMUTBILDNING