Kurs i ljussättning – grundkurs & fördjupningskurs


Vi är glada att kunna erbjuda denna kurs speciellt framtagen för dig som vill lära dig mer om ljussättning. Ljuset är en viktig del i bildberättande och används för att skapa stämningar i filmskapandet.

Vi vänder oss till dig som vill lära dig grundläggande och sedan fördjupa dig i ämnet ljussättning. Kanske har du redan gjort en film och vill få inspiration och kunskap för att ta dig till nästa nivå eller kanske är du fortfarande i planeringsstadiet för din första film. Under handledning av filmfotograf Charlotta Tengroth får deltagarna grundläggande och fördjupande kunskaper genom praktiska och teoretiska övningar.OM KURSEN

Grundkurs
Ljuskaraktärer och lampor, ljusövningar, fyrpunktsljussättning, ljusstämningar, ljusövningar i studio.

Förkunskaper
Grundläggande kunskap om fotografi: bländare, brännvidd och exponering. Grundläggande kunskap i hantering av en enklare stillbilds- eller videokamera.

Mål: att lära sig skilja på och använda olika ljuskaraktärer och kontraster (hårt/mjukt ljus, high key och low key) och hur man åstadkommer dessa.

Fortsättningskurs

Grundläggande ellära, lampfilterkunskap, ljussättning av korta scener. Förkunskaper: ”Ljussättning grund” eller motsvarande. Grundläggande genomgång av ljusmätare.

Mål: Att kunna planera och ha kontinuitet i ljussättning av en scen med olika bilder. Grundläggande kunskap om färgtemperaturer, och säker användning av utrustning. Genre.EFTER AVSLUTAD KURS KOMMER DU HA FÅTT MÖJLIGHET ATT:


 • få kunskaper och säker användning av utrustning
 • få grundläggande genomgång av ljusmätare
 • få grundläggande kunskap om färgtemperaturer
 • få grundläggande kunskaper om el-lära och lampfilter
 • lära dig skilja på och använda olika ljuskaraktärer och kontraster (hårt/mjukt ljus, high key och low key)
 • lära dig hur du åstadkommer ljuskaraktärer och kontraster
 • lära dig ljussättning av korta scener
 • lära dig att planera och ha kontinuitet i ljussättning av en scen med olika bilderVEM ÄR KURSEN FÖR?

Kursen är för dig som, genom handledning av erfaren filmfotograf, vill få grundläggande och sedan fördjupande kunskap inom ljussättning.

Efter avslutad kurs kommer du ha haft möjlighet att lära dig skilja på och använda olika ljuskaraktärer och kontraster. Du kommer ha haft möjlighet att förstå hur du kan planera och ha kontinuitet i ljussättning av en scen med olika bilder. Även grundläggande kunskap om färgtemperaturer, och säker användning av utrustning kommer behandlas i kursen.


KURSLEDARE

Charlotta Tengroth är utbildad på Stockholms Filmskola och Dramatiska institutet och gick själv elev på Stockholms Filmskola under åren 1993-95. Hon har en bred och djup kunskap inom både fiction och dokumentär. Hon har  bland annat fotograferat prisbelönta filmer som Music for one apartment and six drummers (2001), Viktor och hans bröder (2002) , Sound of Noise (2010) och Tysta Leken (2011) samt dokumentärerna Alla Vilda (2012) och kommande En Svensk Tiger. Charlotta är även styrelsemedlem i Föreningen Sveriges Filmfotografer.ALLMÄN INFORMATION?


 • Utbildningsperiod: grundkurs 28-30/9 – fördjupningskurs  19-21/10
 • Förkunskaper: Baskunskap i fotografi och hantering av en enklare stillbilds- el.videokamera.
 • Min antal: 8 deltagare / Max antal: 12 deltagare
 • Plats: Karusellplan 13, 2 tr. T-bana Midsommarkransen
 • Kursavgift: 3000 SEK/ grundkurs, 3000 kr / fortsättningskurs
 • Anmälan: Via mail senast 3 veckor innan kursstart

Kursen är en helgkurs med start på fredagen kl 18-21, därefter lördag och söndag kl 10-16.

anmäl dig via mejl