HALL OF FAME

STOCKHOLMS FILMSKOLAS
HALL OF FAME!

Många stora namn i svensk filmbransch har börjat sin karriär hos oss. Här listar vi några utav dom!

ANNA SERNER

Jurist, VD för Svenska Filminstitutet.

SUSANNA EDWARDS

Regissör, manusförfattare och filmproducent. Filmer i urval: I skuggan av solen (Guldbagge för bästa kortfilm), Fackklubb 459 – Sista striden på bagarn, Keillers Park. Tv-serie: Bror och syster.

ELLA LEMHAGEN

Regissör. Filmer i urval: Drömprinsen – Filmen om Em, Patrik 1.5, Tzatsiki, morsan och polisen (Guldbagge för bästa regi, Kristallbjörnen), Kronjuvelerna (Kristallbjörnen), All roads lead to Rome.

LINUS SANDGREN

Filmfotograf. Filmer i urval: Storm, Promised Land, American Hustle, Joy, La La Land (Oscar för bästa foto). Teveserier i urval: Spung, Snapphanar.

DOMINIKA DAUBENBÜCHEL

Klippare och manusförfattare. Film i urval: Jag är Ingrid.

HÅKAN KARLSSON

Klippare, scenograf, byggledare, inspelningsledare. Filmer i urval: Pendlaren, Miraklet i Viskan.

YLVA GUSTAFSSON

Regissör, klippare och manusförfattare. Filmer i urval: Förortsungar (Guldbagge för bästa film), Greta Garbo och jag.

MIA ENGBERG

Dokumentärfilmsregissör. Filmer i urval: The Stars We Are (Guldbagge för bästa kortfilm), Belleville Baby (Dokumentärfilmspriset på Tempo Dokumentärfestival, Guldbagge för bästa dokumentär).

ANNA ERICSSON-CRONEMAN

Film- och teveproducent. Programchef för drama och film på SVT. Teveserier i urval: Kronprinsessan (nominerad till Emmy och svenska Kristallen), Drottningoffret, Coacherna.

LISA SIWE

Regissör. Filmer i urval: Födelsedagar och andra katastrofer, I taket lyser stjärnorna. Teveserie: Bron.

PIA GRADVALL

Manusförfattare. Filmer i urval: Stora och små mirakel (Oscarsnominerad för bästa kortfilm), Mig äger ingen. Teveserier i urval: Kronprinsessan (nominerad till Emmy och svenska Kristallen), Rederiet, Spung.

JOHAN NORDSTRÖM

Filmfotograf. Filmer i urval: Det nya landet, Födelsedagar och andra katastrofer.

KAJSA GRANDELL

Klippare. Filmer i urval: Drottninglandet, Ta plats – en film om Lo Kauppi.

NATHALIE DRAGO

Producent, manusförfattare och scripta. Filmer i urval: Födelsedagar och andra katastrofer, Pundarhund (producent), Vingar av glas (manus), Hip Hip Hora! (scripta).

ANNA WALLMARK

Producent. Filmer i urval: Kärlek Deluxe, Stockholm Boogie, Alla bara försvinner.

KARIN AF KLINTBERG

Teveproducent. Teve i urval: Värsta Språket, REA, Kobra, Landet Brunsås, Historieätarna, Tusen år till julafton. Film i urval: Ebbe the movie (Guldbagge för bästa dokumentär).

LISA MUNTHE

Regissör och manusförfattare. Film i urval: Armbryterskan från Ensamheten (Guldbagge för bästa dokumentär).

ARIL WRETBLAD

Filmfotograf. Filmer i urval: Zozo (Guldbagge för bästa foto), Snabba Cash (Guldbagge för bästa foto), Snabba Cash II, Kopps, Jalla! Jalla!. Teveserie i urval: Våra vänners liv.

MARIO ADAMSSON

Ljuddesigner, ljudtekniker. Filmer i urval: I called him Morgan, Att döda ett barn, 00-tal barn, Jag är Ingrid.

JONAS ALARIK

Filmfotograf. Filmer i urval: Lilja 4-ever, Allt om min buske, Mig äger ingen, Hamilton – i nationens intresse. Teveserier i urval: Kungamordet, Kronprinsessan (nominerad till Emmy och svenska Kristallen), Drottningoffret.

ELLEN KUGELBERG

Filmfotograf. Filmer i urval: Genom dagen, Jag ser dig.

FREDRIK WIKSTRÖM NICASTRO

Filmproducent och manusförfattare. Filmer i urval: Ett öga rött (manus och produktion), Utvandrarna (2018, produktion), Snabba Cash (produktion), Snabba Cash II (manus och produktion), Snabba Cash – livet deluxe (produktion).

SOPHIE WINQVIST LOGGINS

Filmfotograf. Filmer i urval: Hingsten, Senses, Hot Chicks.

AMANDA ADOLFSSON

Regissör och manusförfattare. Film i urval: Unga Sophie Bell (tilldelades Stockholms Filmfestivals långfilmsstipendium).

LISA ASCHAN

Regissör. Filmer i urval: Apflickorna (Guldbagge för bästa film, manus och ljud), Det vita folket.

FREDRIK EDFELDT

Regissör. Film i urval: Flickan.

DANIEL ESPINOSA

Regissör. Filmer i urval: Babylonsjukan, Snabba Cash, Safe House, Life, Utvandrarna (2018).

MICHAEL MARCIMAIN

Regissör. Teveserier i urval: Lasermannen, Upp till kamp. Filmer i urval: Call Girl (Guldbagge för bästa film), Gentlemen.

MÅNS MÅRLIND & BJÖRN STEIN

Regissörer. Teveserier i urval: Sjätte dagen (Måns Mårlind), De drabbade (Björn Stein), Spung. Filmer i urval: Storm, Underworld: Awakening, Känn ingen sorg.

BABAK NAJAFI

Regissör. Filmer i urval: Sebbe (Guldbagge för bästa film), Snabba Cash II, London has fallen.

ESPEN SANDBERG & JOACHIM RØNNING

Regissörer. Filmer i urval: Bandidas, Max Manus, Kon-Tiki, Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales.

CAMILLA SKAGERSTRÖM

Filmfotograf. Filmer i urval: Searching for Sugar Man (Oscar för bästa dokumentär, Guldbagge för bästa dokumentär, BAFTA för bästa dokumentär), Tangokungens dotter, Cirklar.

MIMMI SPÅNG

Producent. Filmer i urval: Sebbe (Guldbagge för bästa film), Cockpit, Call Girl (Guldbagge för bästa film).